2012 m. rugpjūčio 30 d., ketvirtadienis

Mezginių spinta

Buvom Švedijoj. Vienas iš labiausiai sužavėjusių dalykų buvo muziejai
Muziejai nėra pigūs, bet į daugelį muziejų vaikai iki  18 metų leidžiami nemokamai, galbūt todėl muziejuose pilna šeimų su įvairiausio amžiaus vaikais. Ekspozicijos irgi įrengtos gana išradingai. Man nepatiko tik tai, kad  daug informacijos sudėta į kompiuterius. Pvz. prieš 10 metų technikos muziejuje galima buvo pačiam sujunginėti laidukus telefone ir teisingai sujungus kažkur paskambinti,  o dabar tame pačiame muziejuje buvo krūva daiktų su paaiškinimais kompiuteryje.  O vaikai ir nebežino, kaip atrodė ir kaip veikė nemobilus telefonas.
Bet šiaip įspūdžiai iš muziejų puikūs, jau vien tai, kad tam tikrom valandom vyksta ekskursijos su gidu įvairiom kalbom, visų pirma , aišku, švedų, yra fantastiškas dalykas. Yra žmonių, kurie taip užsienio kalbą stengiasi patobulinti.
Nuotraukoj spinta iš Nordiska muziejaus, kur buvo labai įdomi ekspozicija, skirta atskleisti švedų tradicijoms  per daiktus ir maistą nuo žmogaus gimimo iki pat mirties.

Čia spinta nuo viršaus iki apačios prigrūsta į ritinėlius suvyniotų mezginių: servetėlių, takelių ir tt.


2012 m. rugpjūčio 19 d., sekmadienis

Salduvė


Man gaila, kad nugriovė paminklą , tarybiniais metais stovėjusį ant Salduvės piliakalnio

Dabar daugelis dalykų yra traktuojama kitaip, bet mano aplinkoj šis paminklas buvo vienas iš daugelio nedidelių tuo metu drąsių dalykų, padėjusių išsaugoti lietuviškumą. Formaliai paminklas buvo skirtas 16 divizija, realiai lietuviams. Specialiai ieškojau nuotraukos, kur paminklas būtų iš tos pusės, kur stovi Lietuvis.  su kalaviju. 
Perkainuojant vertybes paminklo neliko.
Tarp kitko, jis buvo tikrai didelis ir labai gerai matydavosi prieš įvažiuojant į Šiaulius.

Šiaulių Lapė

Šiemet pirmąkart buvau Šiauliuose. Važiavom pro Panevėžį. Kažkaip apgailėtinai liūdnas pasirodė Panevėžys.
Šiauliai- miestas kuriame prabėgo mano vaikystė ir mokslo metai. Ten liko daug dalykų, kurių aš nenoriu prisiminti, ten liko ir daugybė gerų prisiminimų. Gaila, kad visi ėmėsi tik labai aktyviai skaičiuoti pinigus, ir miestas, kažkada garsėjęs švara, tradicijų puoselėjimu, miesto dailininkų išradingumu ėmė lėtai merdėti.
 Labai apsidžiaugiau, kai po ilgo lėto irimo, laikotarpio mieste atsirado Lapė.
Aplėkiau visas siūlų krautuves, šį kartą nieko nepirkau, neturėjau pakankamai laiko, bet kai kuriose krautuvytėse kai kuriems dalykams kainos net visai patiko.