2013 m. rugpjūčio 7 d., trečiadienis

Gelono (Želono) abatija

Gelono (Želono) abatija įkurta IXa. Įkūrė ją Vilhelmas, Tuluzos grafas, Akvitanijos kunigaikštis,  kilęs  iš kilmingosšeimos, kuri giminiavosi su karaliais.Greičiausiai abatija atsirado ne tuščioj vietoj, dokumentai liudija vienuolyną šioj vietoj stovėjus ir anksčiau.O įkūrėjui pasitraukus į geresnį pasaulį, jo asmenybė apaugo legendom.
X a vienuolynas augo, tapo nepriklausomu.Augo ir plėtėsi ir miestelis. Šv.Vilhelmo kultas stiprėjo, vienuolynas tapo piligrimų kelionių vieta. Kažkur apie tūkstantuosius, kuomet turbūt buvo laukiama eilinės pasaulio pabaigos, šventojo palaikai buvo perlaidoti pirmą kartą, bažnyčioj, kad tikintieji galėtų nekliudomi garbinti savo šventąjį.
XIIa vienuolynas masino piligrimus savo relikvijomis -čia buvo saugomas ir paties Karolio Didžiojo(XVIa įsivaizduojamas portretas, visi kiti labai primeną Vytautą)
padovanotas  kryžiaus, ant kurio buvo nukryžiuotas Kristus, gabalėlis. Pasakojama, kad tikinčiųjų prašymu Kryžiaus relikvijos buvo sudėtos į balto marmuro sarkofagą, ir pakeltos ant keturių kolonų, kad sergantieji galėtų po jomis praeiti, prašydami išgijimo.
Klestėjimo metų čia ir abatijai priklausiusiuose mažuose vienuolynuose gyvenę apie šimtą vienuolių, jai priklause nemažai valdų Viduržemio jūros pakrantėj.Vienuolyne būta puošnių baldų, sidabrinių papuošimų bei indų
Nuo XIV pamažu vienuolynas prasideda nuosmūkis-abatą renka pats karalius, o abato tikslas ne tiek rūpintis vienuolyno pastatais, bei vienuolišku gyvenimu, bet išspausti kuo daugiau finansinės naudos.
XVI prasideda kovos tarp protestantų ir katalikų.  1624m liko tik 16 vienuolių, kuriems nebuvo kur gyventi,nes vienuolynas smarkiai apgriautas, baldai ir sidabras parduoti,
XVIIa pabaigoje vienuolynas neilgam atgimsta .Iki didžiosios Revoliucijos, kuri panaikino visa religines bendruomenes, nusavindama jų turtą. Vienuolynas parduodamas dalimis. Senasis vienuolynas tapo gera statybinių medžiagų pirkimo pardavimo vieta.
Iš buvusio grožio liko tik sienos . Ir nedukai fragmentai. Dalis išgelbėtų grožių jau XIXa, kai domėtis senove tapo madinga, pateko į privačias  rankas ir, keletą kartų pakeitę savininkus, atsidūrė Amerikoj.
Šiuo metu ienuolyne įkurtas nedidukas muziejus.



Vidinis kiemas. Šviesu, šilta, jauku.



Galerija




Bažnyčia



 Krikštykla








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą