2013 m. liepos 23 d., antradienis

Guilhem de Gellone

Kartais Istorija nuveda labai netikėtais keliukais, ir tiesiog neįtikėtina kokiais voratinkliais suraizgyti žmonių bei valstybių gyvenimai.

Guilhem de Gellone.Vilhelmas Gelonietis
Šventasis, kurio vardu pavadintas miestelis.

Jei pažvelgsim atidžiau į senųjų šventųjų biografijas, dominuoja 2 tipai : aršūs karvedžiai ir kankiniai .
Pastarasis- sėkmingas karvedys ir politikas. .

Čia vaizduojama, kaip jis užima Nimą paslėpęs savo vyrus vyno statinėse.

Dar žinomas kaip Vilhelmas Oranžietis arba Oranietis (Guillaume d'Orange), todėl, kad būtent jo gyvenimas įkvėpė herojinių poemų (chansons de geste) personažo Vilhelmo Oraniečio atsiradimą. Oranžas (Orange) -netoli esantis miestelis. Įdomu, kad Oranžo kunigaikščio titulą ir dabar tebeturi Nyderlandų karališkoji šeima. Iš čia turbūt ir tautinė nyderlandų spalva -oranžinė.
Šventasis Vilhelmas gimė apie 750 metus. Vardas visiškai atitiko jo gyvenimo būdą, (valia +šalmas). Ankstyvaisiais viduramžiais tai buvęs vienas iš populiariausių vardų. Pasakojama, kad 1171 Kalėdų vakarą puotoje Bayeux, Normandijoje, buvo paprašyta atsistoti visų riterių, kurie nebuvo Vilhelmai.  Virš šimto svečių liko sėdėti savo vietose
Vilhelmas Oranietis buvo Teodoriko I ir Aldos Frankietės (Aude de France) sūnus, Oranžo grafas, Septimanijos markizas. (Tarp kitko, viena iš motinos vardo versijų -Aldana, tai , pagalvojau, gal mūsiškė Aldona nėra visai pagoniškas vardas?)
Buvo puikus karvedys . Sėkmingai kovojo su baskais, vėliau su musulmonais (maurais)  atėjusiais iš pietų, buvo sumuštas 793 prie Narbonos, bet atkakliai tęsė pasipriešinimą. Galiausiai maurai buvo priversti trauktis. 801 po kelių mėnesių apsiausties užėmė  Barseloną ir pasodino į sostą savo sūnų.

Toliau sekė kiek netikėtas gyvenimo posūkis. 803 Saint Savin abatijoje sutiko Benetiktą Anianietį, kuris buvo įkūręs abatiją Aniane pagal Benedikto regulą ir propagavo asketizmą
804 įkųrė vienuolyną Gellone, į kurį ir pasitraukė 806 m. mirus žmonai. Tuo tarpu sūnūs užėmė gan  neblogai įsitvirtino karališkajame dvare.
Buvo garbinamas kaip galėjęs apginti nuo šėtono. Tuo metu tilto per upę nebuvo ir maistas arklias buvo gabenamas per tarpeklį, kuriame lindėjo velnias ir gasdindavo arklius. Persigandę arkliai su visais nešuliais nurisdavo į siaurą tarpekį. Tuomet Vilhelmas  su Dievo pagalba liepęs velniui lįsti atgal į savo olą ir daugiau nesirodyti.

Taip jis buvo įsivaizduojamas XVIII amžiuje.

Mirė apie 814 metus
1066 paskelbtas šventuoju. Sako, kad svarbiausias tarp savo bendravardžių. Šventė gegužės 28d

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą