2012 m. gruodžio 16 d., sekmadienis

Vėl atėjo žiema,

Vėl atėjo žiema, kaip visada nepastebimai greitai, už savaitės Kalėdos. Lyg metas apmąstyti, kas buvo nuveikta per šiuos metus.
Iš to, kas buvo planuota nepavyko padaryti nieko.
Skersai išilgai išvaikščiotas Stokholmas. Galų gale nuvažiavom ir į Dalarną. Fantastiško grožio gamta! Įdomūs žmonės. Geriausia šių metų dalis.
Prdėta nuosekli pažintis su Vilnium, deja palyginimas kol kas ne  Lietuvos sostinės naudai. Bet žiūrėsim toliau.
Dar kartą teko įsitikinti, kad yra, sakyčiau, patologiškų žmonių, kurie,neaiškiais keliai gavę vaduko kėdę patys kankinasi ir dvigubai tiek kankina kitus. Bet labai nori dievais būti, ir matyt, jaučia poreikį kitiems gadinti gyvenimą. Čia blogiausia dalis. 
Žodžiu, metai buvo tokie, kaip šis šalikėlis,nuo juodo-prie balto.


2012 m. lapkričio 1 d., ketvirtadienis

Apie žmones

Seniai berašiau ir neturiu jokių genialių minčių. Todėl rašau sau ir bandau kažkaip išgryninti tai, kas jau kurį laiką suksi galvoj ir neduoda ramybės.
Paskutinių mėnesių įvykiai suteikė progą iš naujo pažinti žmones su kuriais bendrauju daugelį metų. Deja, didžiąją dalį ne iš gerosios pusės.
Nugyvenau pakankamai , kad drįsčiau daryti kai kuriuos apibendrinimus.
Kažkada, kai rašiau diplominį teko kiek giliau pasikapstyti po Stalino imperijos labirintus. Neišdildomą įspūdį paliko Osvencimas, šeimos istorija kiek kitaip nei oficiali pokario įvykių traktuotė leido pažvelgti į pokario tragediją.
Ne ten ieškoma kaltų. Visos karo ir pokario baisybės buvo įmanomos tik todėl, kad žmonės tyliai leido tam vykti. Kas iš baimės, kas siekdamas ar naudos, kas tiesiog tenkindamas galbūt kiek iškrypėliškus savo poreikius. Taip , tuomet vyko karas. Bet dabar, rodos, gyvenam vieną iš geriausių laikotarpių, kai nereikia tiesiogiai drebėti dėl gyvybės.
Nesuprantu, kaip bendradarbiai gali apšnekinėti  klegas taip, kad kartais bjauru į tą žmogų žiūrėt pasidaro, o po to , o po to susitikę lyg niekur nieko apsikabina ir vos ne bučiuojasi.
Nerandu paaiškinimo, kodėl kolegos tyli matydami sistemingai ujamą bendradarbį, padlaižiauja darbdaviui, kurio elgesys netelpa į jokius padorumo rėmus. Naiviai tikisi, kad neateis jų eilė?
Gal tai vis dėlto tautos bruožas lipt į viršų per kitų galvas?

2012 m. spalio 21 d., sekmadienis

Ryto rasa

Mano rožinė kinrožė. Jai truputėlį vėsoka. Viršutinis lapelis truputėlį pažeistas vėjų ir lietaus, bet su ryto rasos lašeliais ji tiesiog nuostabi.

2012 m. spalio 19 d., penktadienis

Elektroninis paštas

Atsidarau - o ten jauužvadinimuose bent 20 pasiūlymų pasididinti penį (gal ir nebloga mintis, tik apskritai iš kur jį pradžiai gauti?) ir dar virš 10 nusipirkti viagros (įdomu, kaip suveiktų?)

2012 m. rugsėjo 24 d., pirmadienis

Aš gyvas!!!

Taip vadinosi Vilniaus kolegijos menų fakulteto absolventų spektaklis. Man patiko.
Geras sumanymas, puikiai dainuojantis jaunimas, daug energijos ir timizmo.
Pirmoji dalis pagal Čechovo tekstus patiko labiau. Vis dėlto genialus rašytojas. Iš esmės apie meilę ir nemirtingą sielą. Apie tai, kas amžina ir šviesu. Šviesiai, su švelnia irogija ir optimizmu.
O va antroji dalis nuo pačių pirmų minučių prislėgė tamsa ir lietuviškumu. Viskas lietuviškai purvina- pradedant aplinka, baigiant kostiumais. Toks amžinas lietuviškas bulviakasis. Net vestuvės panašesnės į ladotuves, nei į vestuves.
Ir, atvirai sakant, jėzusiuką su akordeonu vietom norėjosi nušauti už tai, kad šitaip kankino instrumentą ir trukdė klausytis dainuojančių,  kai kuriose scenose išvis juos 'užmušė', o vietom labai priminė bjauriai kniaukiančias per morčių kates. Gal jau siekta buvo tautiškumo, tai gal reikėjo imt armoniką, jos balsas kiek duslesnis. Ir jei jau prikabino kažkas prie intrumento mikrofoną, gal galima buvo ir garsą kažkaip prisukti, pačiam iš salės pasiklausyti, pareguliuoti . O tai vietom dainų visai nebuvo girdėti, ypač kai pagal sumanymą aktoriukai nuo žiūrovų nusisukę. Žodžiu, man pasirodė, kad, jei jėzusiukas būtų tyliai parymojęs kamputyje, spektalis būtų tik išlošęs.
Ir žiauriai trūko spalvų. Kai pabaigoj subėgo žiūrovai su gelėm, gėlės atrodė nepadoriai spalvotos, tarsi iš kito gyvenimo. O va spektaklis lyg ir pasakoja apie amžiną gyvenimo ratą, bet kažkokį su aukos sindromu,  murzinai pilką nuo gimimo iki mirties. Kažkaip užstrigo Lietuva tam begaliniam pokario purve .
Nors čia jau gal ir ne apie spektaklį, o apie patį gyvenimą.











2012 m. rugsėjo 16 d., sekmadienis

Švedija .Rättvik. Senovinės mašinos


Rättvik 

Nedidukas miestelis gerokai šiauriau Stokholmo, apie 4,6 tūkstančio gyventojų.
Paties miestelio praktiškai nematėm, nes važiavom į automobilininkų ir sendaikčių turgų.




Senovinių mašinų prisirinko praktiškai pilnas hipodromas. Vieni suvažiavo savęs parodyt- tie
pasiruošę, net drabužėlius ir muziką paderinę prie
automobilio, kiti parduot tą, ką turi, treti pasižiūrėt, žodžiu, šventė visiems.

Dominuoja, savaime suprantama, Amerikos 'aukso amžiaus' beveik kosminių dydžių automobiliai. Vieni išpuoselėti iki pamišimo, kiti tiesiog tokie, kokie ir turi atrodyti senukai - pavargę ir surūdiję. Bet mylimi.
Kai žiūriu į šiuos automobilius, matau, kad jie ir kurti buvo su meile - kiekvienas skirtingas. Ne taip, kaip dabartiniai, kai nelabai primatantis ir nusimanantis žmogus nelabai vieną nuo kito atskiria.
Jei bus nuotaikos, apie 'amerikonus' dar parašysiu.







2012 m. rugsėjo 11 d., antradienis

Švedija

Šalis, kuri man be galo patinka. Ir jeigu ne šaltos vasaros, mielai ten apsigyvenčiau.
Šalis, turinti turtingą istoriją , žavinti savo pagarba tautos istorijai ir žmogui.



2012 m. rugpjūčio 30 d., ketvirtadienis

Mezginių spinta

Buvom Švedijoj. Vienas iš labiausiai sužavėjusių dalykų buvo muziejai
Muziejai nėra pigūs, bet į daugelį muziejų vaikai iki  18 metų leidžiami nemokamai, galbūt todėl muziejuose pilna šeimų su įvairiausio amžiaus vaikais. Ekspozicijos irgi įrengtos gana išradingai. Man nepatiko tik tai, kad  daug informacijos sudėta į kompiuterius. Pvz. prieš 10 metų technikos muziejuje galima buvo pačiam sujunginėti laidukus telefone ir teisingai sujungus kažkur paskambinti,  o dabar tame pačiame muziejuje buvo krūva daiktų su paaiškinimais kompiuteryje.  O vaikai ir nebežino, kaip atrodė ir kaip veikė nemobilus telefonas.
Bet šiaip įspūdžiai iš muziejų puikūs, jau vien tai, kad tam tikrom valandom vyksta ekskursijos su gidu įvairiom kalbom, visų pirma , aišku, švedų, yra fantastiškas dalykas. Yra žmonių, kurie taip užsienio kalbą stengiasi patobulinti.
Nuotraukoj spinta iš Nordiska muziejaus, kur buvo labai įdomi ekspozicija, skirta atskleisti švedų tradicijoms  per daiktus ir maistą nuo žmogaus gimimo iki pat mirties.

Čia spinta nuo viršaus iki apačios prigrūsta į ritinėlius suvyniotų mezginių: servetėlių, takelių ir tt.


2012 m. rugpjūčio 19 d., sekmadienis

Salduvė


Man gaila, kad nugriovė paminklą , tarybiniais metais stovėjusį ant Salduvės piliakalnio

Dabar daugelis dalykų yra traktuojama kitaip, bet mano aplinkoj šis paminklas buvo vienas iš daugelio nedidelių tuo metu drąsių dalykų, padėjusių išsaugoti lietuviškumą. Formaliai paminklas buvo skirtas 16 divizija, realiai lietuviams. Specialiai ieškojau nuotraukos, kur paminklas būtų iš tos pusės, kur stovi Lietuvis.  su kalaviju. 
Perkainuojant vertybes paminklo neliko.
Tarp kitko, jis buvo tikrai didelis ir labai gerai matydavosi prieš įvažiuojant į Šiaulius.

Šiaulių Lapė

Šiemet pirmąkart buvau Šiauliuose. Važiavom pro Panevėžį. Kažkaip apgailėtinai liūdnas pasirodė Panevėžys.
Šiauliai- miestas kuriame prabėgo mano vaikystė ir mokslo metai. Ten liko daug dalykų, kurių aš nenoriu prisiminti, ten liko ir daugybė gerų prisiminimų. Gaila, kad visi ėmėsi tik labai aktyviai skaičiuoti pinigus, ir miestas, kažkada garsėjęs švara, tradicijų puoselėjimu, miesto dailininkų išradingumu ėmė lėtai merdėti.
 Labai apsidžiaugiau, kai po ilgo lėto irimo, laikotarpio mieste atsirado Lapė.
Aplėkiau visas siūlų krautuves, šį kartą nieko nepirkau, neturėjau pakankamai laiko, bet kai kuriose krautuvytėse kai kuriems dalykams kainos net visai patiko.





2012 m. liepos 11 d., trečiadienis

2012 m. liepos 3 d., antradienis

Mano kinrožių sodas

ant palangės.  Gaila, bet kinrožės augalai dideli, ir jiems reikia daug vietos ir šviesos, per mūsų ilgą tamsią žiemą kai kurie augalai ima ir numiršta. Labai sunku jas išlaikyti nedideles. O senovinės pilnavidurės raudonos, ko gero išvis neįmanomaa - ji per 3 metus išaugo iki 1,5 m aukščio.







Kinrožės

Dabar pražydo štai toks grožis. 



2012 m. birželio 30 d., šeštadienis

Kaunas Napoleono žygis per Nemuną

Pagal legendą, Napoleonui išlipant į krantą, iš krūmų tiesiai po kojom puolė mitinai persigandęs zuikis, nuo ant updegos atnešęs nelaimes. Zuikio nufotkint nespėjau, nors , sako jų buvo net 3. Irgi mirtinai persigandę


 O čia lenkų gražuolis. Tokį pamačiusios kaimo mergos turėjo sutirpt iš susižavėjimo.

2012 m. birželio 29 d., penktadienis

Lariska II

Mūsų antroji žiurkytė. Nusipirkom turguj, sergančią. Kai parsinešėm, paaiškėjo, kad čiaudi ir kosti kaip žmogus. Tada vežėm gydyt. Išgydėm, dėl to ji tapo dešimteriopai brangesnė tiesiogine prasme. 
Buvo protingiausia iš visų mūsų laikytų žiurkių. Nuotraukoj vaizdelis, iš kurio supratom, kad buvo pasprukusi iš narvelio. Ilgai manėm, kad blogai uždarėm, kai rasdavom atvirą. Kol buvo maža labai ilgai  bijojo nusileisti ant grindų, visą laiką tupėdavo ant narvelio, o padėta ant grindų , tuoj ropšdavosi kur nors į viršų- ant narvelio, ant kėdžių , sofos, dėl to ir nekilo jokių įtarimų, nes ir nuostolių jokių nebuvo. O vieną dieną, kai tikrai gerai uždarėm , grįžę radom ramiai tupinčią narvelyje. Žvilgtelėjau ir jau ruošiausi eiti toliau, tik kažkoks daiktas narvely pasirodė neįprastas.Grįžau, žiūriu - ogi įsitempusi iš mano rankinės mažą šokoladuką.  Taip ir supratom, kad moka atsidaryti narvelį, o grįžusi dar ir dureles pridarydavo.
Vėliau  išdrąsėjo , nebesislapstė, prie mūsų dantimis narvelį atsidarydavo. Tad išeidami kur nors, rakindavom
Vieną sykį grįžę radom ramiai tupinčią narvelyje, bet su polietileno sijonėliu. Pasirodo, kol mūsų nebuvo namie, Lariska atsidarė narvelį ir išpūtė pašniukštinėti po mano vėlimo reikmenis. Ten gulėjo ir apskriti polietileno šablonėliai su skylutėmis. Matyt belandžiojant vienas šablonėlis ir užstrigo kaip sijonėlis.
Labai mėgo gulėti man ant sprando.
Tragiškai žuvo perkandusi šaldytuvo laidą.




2012 m. birželio 27 d., trečiadienis

2012 m. birželio 24 d., sekmadienis

Vakar buvom Kaune

stebėti Napoleono persikėlimo per Nemuną. Padarėm didelę klaidą važiuodami su vaikais. Jiems visiškai nebuvo įdomu, o didžiausią įspūdį paliko 3 kareivių šūvių išgąsdinti ir tarp kareivių iš žiūrovų besiblaškantys kiškiai.
O šiaip mintys kilo labai proziškos. Kai skaitai, kad Napoleono armija su 2000 kareivių persikėlė per Nemuną ir pradėjo istorinį žygį į Maskvą, įsivaizduoji viską kažkaip nekonkrečiai, bet didingai. Kaip filme.O kai matai -supranti, kad realybėj visa tai nė kiek nedidinga. dažniausiai purvina ir bjauru.Ir jei dar pabandai save įsivaizduoti paprastų žmonių, pas kuriuos laiškai keliaudavo savaitėm ar net mėnesiais, kurie dažnai visą gyvenimą nugyvendavo nenukeliavę toliau bažnyčios, vieną dieną  ateina kareiviai užkariautojai, suvoki, jog pirmas dalykas, ką jie turėjo pajusti, tai begalinė nuostaba ir baimė, tarsi pamačius ateivius iš kosmoso.
Ir dar vienas dalykas, kad mane truputėlį privertė nejaukiai pasijusti. Na išlipo 'Napoleonas' kitame krante. Ir garsiai komentatorius: 'paplokim Napoleonui". Tai kaip ir paplokim okupantui užkariautojui išeina. O kuo jis geresnis už  Aleksandrą, kuo prancūzai geresni už rusus? Taigi su ginklu atėjo, o ne su humanitarine misija.
Ir šiaip, pagalvojau, kodėl nėra jokių paminklėlių vietose, kuriose lankėsi ryškios istorijai svarbios asmenybės.
Jei ne Sabaliauskaitė, būčiau nežinojusi, kad Augustas II ir Petras I  Biržuose pasirašė sutartį, na neakcentuojama informacija, kuri iš principo gali būti įdomi užsienio turistams, besidomintiems istorija ir asmenybėmis.
Ir priešingai, jei nestovėtų Vilniuje, Basanavičiaus gatvėje berniukas, žvelgiantis aukštyn, nebūčiau perskaičiusi puikios R. Gary knygos "Aušros pažadas"





2012 m. birželio 15 d., penktadienis

Šiandien

be galo liūdna diena. Mano nuostabiosios žiurkytės iškeliavo į žiurkių rojų. Labai noriu tikėti, kad ši paskutinė kelionė buvo lengva ir beskausmė. 
Geri buvo padarėliai- meilios, kantrios, beveik bebalsės. Visuomet džiaugdavosi pamačiusios, dėl maisto juokingai pešdavosi, o paskui sukritusios į krūvą viena kitą šildydavo, utinėdavo.
Gaila buvo skirtis.
Ir šiaip pagalvojau, kodėl kartais gyvūnai būna geresni už žmones?


2012 m. birželio 13 d., trečiadienis

Gražuolė

Buvo toks lietuviškas visai nevaikiškas vaikiškas  filmas "Gražuolė".Tuo metu, kai aš buvau visai dar vaikiško amžiaus ir bandžiau jį žiūrėti, nesupratau nieko. Atmintin įstrigo tik liesutė, šviesi kaip pienės pūkas mergaitė didžiulėm akim, kuri atrodė be galo nelaiminga.
Filmą bandžiau žiūrėt ir vėliau, bet turbūt didžioji lietuviškų filmų bėda ta, kad jei nieko nesi girdėjęs apie filmą, labai sunku susigaudyti, kas ir kodėl jame vyksta. Panašiai buvo ir su "Kolekcioniere"-tik pasiskaičius apie, tapo aišku kas ir kodėl.
Taigi apie "Gražuolę". Tik visai neseniai interneto platybėse pavyko aptikti puikaus rusų rašytojo Jurijaus Jakovlevo apsakymus, jų tarpe Игра в красавицу ir jame buvo tai, ko labiausiai trūko žiūrint filmą.
O istorija iš tikrųjų be galo graži ir graudi, ji apie gražius vaikus ,том справедливом неведении, когда красивым считался хороший человек, а некрасивым - дрянной ir apie tai, kaip skausmingai jie karais suauga.
Tekstas čia

2012 m. birželio 10 d., sekmadienis

Margutis

Į šitą veltą šalikėlį vėl atgulė visiškai nauja, visai nenešiota šilko šifono palaidinė. Kažkaip nevykusiai buvo pasiūta,  niekam normaliai netiko, nors ir nepigioj parduotuvėj pirkta, tiesa, per išpardavimą. Stebiuosi, kaip kartais sugadina gerą audinį nevykęs modelis. Nors ,tiesą sakant, ant Lietuvos gražiai pasiūto šilkinio drabužėlio dar neteko matyti. Taip kad čia , galima sakyti, šilko palaidinės trečia reinkarnacija. Pirmos dvi buvo chaki spalvos garbanoti šalikėliai su rausvais kraštais. Suplyšę galai- pačios dažyta vilna iš eksperimentų su tagetėm 




2012 m. birželio 3 d., sekmadienis

Kodėl vyrai priėję prie mašinos visad paspardo padangas

Turėjot pastebėti, kad vyrai, išlipę ar priėję prie mašinos, atlieka tam tikrą ritualą: ją apžiūrinėja,  o paskui paspardo padangas. Ypač jei greta stovi koks nors kitas vyriškis.
Mįslingo ritualo esmę atskleidė vienas senas vairuotojas: " kad kiaušai atliptų, ir nusimyžt būtų lengviau"

2012 m. gegužės 27 d., sekmadienis

Mano raktažolės

Pirmos pavasario gėlės. Trys pirmosios gautos dovanų per kovo 8, geltonoji žydi fantastiškai ilgai -jau trys savaitės. Ketvirtoji, heucheros (sako, kad lietuviškai alūnė bus) fone - pirkta Kalvarijų turguje.





Pavasario žaluma

Mūsų medelis, kuris nežinau ar eglutė ar kėnis, bet tai visai nesvarbu, pasipiuošė šviesiai žaliais ūgliukais.



2012 m. gegužės 20 d., sekmadienis

Rododendriukai ir erika

Rododendrai visai mažyčiai, violetinis visas apsipylė žiedais, net lapų nebuvo matyti, kai visi sužydo.
Nežinau nei vardų, nei pavardžių,vistiek svarbiausia, kad gražiai žydi
Erikos pas mane dvi. Rožinė pražydo anksčiau, kol niekas kitas nežydėjo, ta visa net dūzgė nuo bičių.
Įdomūs tų erikų žiedukai, pajuda- visi šlama, barška, lyg viduj ko pripilta būtų